Sjakk

Magnus Carlsen til Unibet: « – Det var modig av FIDE å prøve å avholde kandidatturneringen»

april 5, 2020

Mange idretter har blitt satt på pause. I sjakk har vi nettopp sett kandidatturneringen bli avlyst. Hva tenker du om situasjonen for sjakken for øyeblikket?

I motsetning til hva mange andre synes, mener jeg det var modig av FIDE å prøve å avholde kandidatturneringen i mars. Hvis de hadde lykkes med det, kunne man beholdt både denne og fremtidige VM-sykluser, og gitt nesten tre uker med underholdning til sjakkentusiaster verden over. Etter Russland innførte reiseforbud tvang det frem en utsettelse halvveis i turneringen, og det er selvsagt ingen god situasjon. Forhåpentligvis kan kandidattureringen fullføres i løpet av et halvt års tid, men selv dersom VM-matchen skulle bli utsatt fra 2020 til 2021 er det ikke et stort problem for min del. Jeg følger utvilkingen med interesse, men i mellomtiden gleder jeg meg veldig til Magnus Carlsen Invitational på Chess24, som jeg håper kan underholde fans og spillere i disse vanskelige tidene.

 

Apropos kandidatturneringen, hvordan fulgte du denne turneringen? (Hvordan) bruker du en sånn turnering til å forberede deg mot mulige mostandere? Og hva tenker du nå som turneringen ble avlyst?

De som følger kandidatturneringen har kanskje fått med seg at jeg kommenterte turneringen flere dager på Chess24, og generelt sett fulgte jeg partiene tett. Det er interesant å se åpningsspill og andre ideer spillerne bruker, og å diskutere det med min trener Peter Heine Nielsen og andre.

 

Det var vel faren din som lærte deg sjakk. Hvor gammel var du da du begynte å spille, og hvor gammel var du da du slo ham første gang?

Jeg lærte hvordan brikkene flytter høsten da jeg fylte fem, men jeg ble ikke ordentlig interessert før tre år etter. Jeg begynte å slå faren min da jeg var ni, og det var vi nok stolte av begge to.

 

Når innså du at du kunne gjøre karriere av sjakken?

Jeg likte å konkurrere fra tidlig av, og da jeg hadde større fremgang enn mine norske medspillere var det veldig inspirerende. Da jeg var ni begynte jeg å bli litt ambisiøs, og da jeg ble stormester som 13-åring tenkte jeg at jeg kunne bli proffspiller på høyt nivå. Da jeg spilte eliteturneringer i Moskva, Wijk aan Zee og Linares vinteren jeg fylte 16, følte jeg det var realistisk å konkurrere mot de beste i verden.

 

Hvordan trener du og forbereder deg til en sjakkmatch? Er det noe du hovedsaklig gjør alene eller mot en motstander?

Jeg har brukt så mye tid på å spille, lese og se på partier, og å tenke på sjakk, at det har blitt helt innarbeidet. Det ligger i bakhodet nesten hele tiden. Trening og forberedelser er alltid en kombinasjon av forskjellige sjakkaktiviteter.

 

Har du en yndlingsbrikke, som kanskje har hjulpet deg ut av en vanskelig situasjon i et viktig parti?

Favorittbrikker er ikke egentlig et tema på dette nivået, men det finnes små preferanser med tanke på hester og løpere. Jeg er nok kanskje en løperfyr, men jeg er ikke religiøs på det.

 

Du har holdt tidenes høyeste rating på 2882 poeng. Er det et mål for deg å slå din egen verdensrekord i 2020?

Høy rating er et mål på hvor bra man spiller, og ikke egentlig et mål i seg selv. Da jeg kom tilbake på 2882 i 2019 (som jeg også oppnådde i 2014), viste det at jeg hadde lyktes i å fornye og utvikle spillet mitt. Mitt mål fremover er å fortsette å lære og å forstå sjakk,  og forhåpentligvis gir det utslag i konkrete resultater også i fremtiden.

 

Bortsett fra sjakk er du også ganske god i Fantasy Premier League – i desember 2019 var du nummer én av syv millioner. Hvordan føltes det?

Det var noe nytt og veldig fascinerende, selv om jeg vet det også var mye flaks. Det er mer realistisk å slå 2882 i rating enn å ta tilbake toppen i FPL.

 

Du er jo Real Madrid-fan, hva gjorde at du begynte å heie på dem?

Da jeg vokste opp så jeg mye på Champions League og norsk fotball, og jeg endte opp med å heie på laget som spilte mest attraktiv fotball totalt sett.

 

Etter hans formidable år med Real Sociedad, forventer du å se Martin Ødegaard tilbake på Bernabeu neste sesong?

Jeg har ikke noe innsidekunnskap her, og uansett hvilken klubb han spiller for neste år vil det bli veldig spennende å følge ham og karrieren hans videre.

 

Du er også glad i poker, hva var det som gjorde at du begynte å spille poker? Er det noen spesielle spilllere du liker å følge?

Jeg har spilt litt poker, men jeg er ingen ekspert. Og jeg tror man må være ekspert for å virkelig se nyansene i spillestilen til de beste spillerne. De fleste fans liker personligheter, men i sjakk har jeg prøvd å lære fra alle de beste, så jeg er vant til å ha en objektiv tilnærming. Jeg begynte å spille poker nå og da med venner fra videregående, og med mitt konkurranseinnstinkt var det et lett spill å like.

 

I sjakk sitter man ved bordet i timesvis akkurat som i poker. Hvordan holder du deg fokusert, og ser du noen likheter mellom sjakk og poker?

I langsjakk er ett dårlig trekk nok til å endre hele spillet, så det er veldig viktig å beholde fokuset og ikke la det glippe. Det samme gjelder i poker, som jeg fikk erfare i turneringen sist søndag. Jeg hadde en fin stack etter tre timer. Så tok jeg for høy risiko med et par hender, og det var det. Generelt synes jeg det er mye vanskeligere å beholde fokus og disiplin i poker, og det er nok en av grunnene til at jeg ikke er så god i det.

 

I sjakk må du tenke mange trekk fremover. Går det an å tenke fremover i poker?

Sånn sett er det nok litt annerledes, men du kan kanskje sammenligne det å tenke langt frem i sjakk med å velge riktig tilnærming til risiko avhengig av turneringens tempo, stacken din og stacken til andre spillere, deres spillestil også videre.

 

Er du en god pokerspiller, og er det mulig å overføre sjakkferdighetene dine til pokerbordet? Foretrekker du å spille online eller ansikt til ansikt?

Pokerturneringen forrige søndag var en lærerik opplevelse. Jeg er kanskje en grei amatør, men jeg er ingen proff. Ferdigheter krever at man jobber dedikert, og for tiden må jeg fokusere mest på sjakken. Det er morsomt å spille med venner ansikt til ansikt, men det er jo ikke så lett å få til akkurat nå.

 

Får vi se Magnus Carlsen som «stormester» i poker en dag?

Det er ikke ambisjonen for øyeblikket, men hvem vet. Det ville krevd mye flaks, men hvis jeg har flaks vil det ikke være noen tilfeldighet.